Трябва да се намерят 4 млрд. лв. за запълване на дефицита в

...
Трябва да се намерят 4 млрд. лв. за запълване на дефицита в
Коментари Харесай

Финансисти: Трябва да се намерят 4 млрд. лв. за запълване на дефицита в бюджета

Трябва да се намерят 4 милиарда лева за запълване на дефицита в бюджета – това може да стане или посредством увеличение на налозите, или посредством понижаване на разноските. Около това мнение се сплотиха в ефира на БТВ финансистът Любомир Дацов и икономистът Кузман Илиев.

„ Рано или късно идва времето, да си платиш сметката. По една или друга причина това време настана. Може би тъй като идващия месец нашата държава трябва да изпрати в Европейската комисия прогнозите за бюджета в идващите три години. И от тази позиция, чисто календарно, Министерство на финансите би трябвало да приготви тази прогноза, както и „ Бюджет 2023 “, сподели Дацов по подов отчета, който през днешния ден беше прегледан от Министерски съвет.

Той акцентира, че „ политиката по надуване на разноските в държавния бюджет и пробиването на дупки в приходната част (намалените на ставките на Данък добавена стойност на някои продукти) водят тъкмо до това “. Според него няма нищо изненадващо - това е нещо закономерно при водената политика през последните две години, само че в този момент дефицитът е станал прекомерно огромен.

Любомир Дацов допусна, че в случай че дефицитът се движи по този начин, той ще бъде към 8-9 млрд лева на годишна база. „ Ако би трябвало да съблюдаваме някакви критерии, той би трябвало да е 5,5 милиарда лева това е лекият вид. Трябва да се намерят отнякъде 4 милиарда лева до края на годината – или чрез вдигането на налозите, или посредством понижаване на разноските. Трябва да се реализира някакъв баланс “, безапелационен е Дацов.

„ Това, което се случва, е нещо като разклащане, като пробуждане. Ние бяхме станали малко самонадеяни и арогантни. Казваме, че не сме в дългова серпантина, само че имаме непрекъсната потребност от заеми, т.е. влизаме в задължения. В недостиг сме от няколко години “, разяснява тематиката и Кузман Илиев.

Той изясни, че сега се разиграват някакви кошмарни сюжети и се надява да не се стига до тях, тъй като това ще утежни вложенията и ще докара до неприятни последици за няколко генерации.

„ Не мисля, че обстановката е чак толкоз страшна. Това, което се случва в този момент, е, че започваме да приказваме за тези проблеми “, акцентира Илиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР